YogaLia

Er zijn aardig wat mensen die tinnitus hebben en last van nek- en schouderklachten.
Het gaat er niet om of de tinnitus de klachten veroorzaakt, of dat de houding de tinnitus veroorzaakt heeft.
Mensen met Tinnitus én Nek- en Schouderklachten hebben een dubbele last te dragen.

Daar is iets aan te doen met een eenvoudige maar zeer effektieve vorm van rustige yoga.
Hierbij wordt zowel gewerkt aan het steviger op de voeten staan. Wortelen is een belangrijke voorwaarde om met onze kruin in de wind waaien.
De ademhaling naar beneden richten maakt dat er rust komt, die een mooi tegenwicht geeft aan de herrie in het hoofd.
Veel spanning wordt opgeslagen in nek en schouders. Dat is een resultaat van onze westerse leven.
Wij hebben lichamelijk een makkelijker leven dan onze ouders, maar zijn ook verwend met stoelen en gedurende langere tijd mogen zitten.
Met het bewust worden van onze houding kunnen we deze spanning omzetten in ontspanning.
Met  eenvoudige Yoga-oefeningen kan het weer vanuit nek en schouders gaan stromen.
Ik noem het eenvoudig, omdat we hier niet werken aan een ingewikkelde houding als eindresultaat.
Het gaat vaak om minuscule bewegingen die een wereld van verandering in zich dragen.
In de lessen worden ook de Maria Holl methode geïntegreerd. Hierdoor zijn deze lessen specifiek ontwikkeld voor mensen met Tinnitus, Hyperacusis, Draaiduizeligheid.

Over mijzelf:
Door een langdurige sportblessure en de behoefte iets lichamelijks te blijven doen, kwam ik bij Sonja Smit en haar yogaschool.

Aanvankelijk vond ik de lessen saai: ik zweette helemaal niet. Maar al snel draaide het om naar een weldadig gevoel.
Op zo’n relatief kleine yogamat ging er een heel nieuwe wereld voor me open. Mijn spieren voelden nu zo anders aan. Bijzonder!
Ik voelde hoe ik groepjes van spieren had, en niet voor elke beweging mijn hele lichaam hoef in te zetten. De ademhalingsoefeningen waren heerlijk. Door deze Pranayama leerde mijn eigen lichaam heel anders kennen in dit avontuur.

Na een jaar wilde ik wel een half uur langer les hebben. Maar ik kon geen afscheid nemen van de sfeer die Sonja in haar lessen schept. Dus ik ben nog een jaar gebleven, voor ik de overstap maakte, naar de buurman Dirk Jan Lust.
Al spoedig besloot ik de lerarenopleiding daar te volgen. Wat begon vanuit de gedachte, zo kunnen mensen van mijn generatie nog lang soepel blijven, werd een manier van in het leven staan en gaan.

Toen er een E.N.G. onderzoek werd gedaan om een medische oorzaak te vinden van mijn draaiduizeligheid kon men niets vinden. Bij Dirk Jan Lust heb ik toen ervaren hoe ik mijn draaiduizeligheid met Yoga kon opheffen. Het is daarna nooit meer teruggekomen.

Inmiddels geef ik met veel plezier en enthousiasme yogales en het losse karakter van ziekte- en vooral vakantievervanging bevalt me erg goed, gezien mijn leeftijd. Mijn vaste honk is de les bij Sonja Smit en ik vind het heel fijn om weer terug te zijn, op deze warme plek waar ooit mijn yoga-wiegje stond.

Het ligt voor mij dan ook in de lijn om na het grotendeels verdwijnen van mijn gehoorklachten de opleiding te volgen bij Maria Holl en met haar methode vertrouwd te raken.
Inmiddels ben ik nu gecertificeerd TinnitusAdemTherapeut. Ik vind het fijn het nu vanuit de Zaanstreek te mogen uitdragen.